بهگزارش قدس آنلاین، عدم پرداخت مبالغ همسانسازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی، سبب پیگیری برخی رسانهها شده که پس از این پیگیریها مشخص شد تاکنون مطالبات سازمان تامین اجتماعی که منبع تامین این پرداختهاست، از سوی دولت تامین نشده است.
بنا به اعلام سازمان تامین اجتماعی، با توجه به ابلاغ برنامه هفتم توسعه و ماده ۲۹ الحاقی برنامه هفتم، بازنشستگان مشمول متناسبسازی در سازمان تأمیناجتماعی، مابهالتفاوت متناسبسازی را از اول سال ۱۴۰۳ دریافت خواهند کرد.
بر اساس این اطلاعیه، محاسبات متناسبسازی بر اساس قانون نیازمند تدقیق و اعمال محاسبات در سیستم پرداخت است که بر اساس بند «د» تبصره۱۵ بودجه سال ۱۴۰۳، موضوع در حال پیگیری و تأمین منابع لازم از سوی دولت محترم است و بهمحض وصول منابع نقدی، مبلغ پیشپرداخت بهصورت علیالحساب و مطابق اعلام دولت سیزدهم به حساب بازنشستگان عزیز واریز خواهد شد.
آیین نامه در نوبت بررسی هیات وزیران
اخیرا داوود منظور، رئیس سازمان برنامه و بودجه در توئیتی نوشته بود که «بازنشستگان عزیز! الوعده وفا؛ خبرهای خوشی در راه است و با عنایت به تصویب آییننامه اجرایی متناسبسازی حقوق بازنشستگان در جلسه روز یکشنبه (۳ تیرماه) هیات دولت، در روزهای آینده مبلغی به صورت علیالحساب در وجه بازنشستگان گرامی پرداخت خواهد شد تا پس از صدور احکام متناسبسازی، تسویه قطعی به عمل آید». هرچند که برخی گمانهزنیها بر این بود که این خبر مختص بازنشستگان کشوری و لشکری است؛ اما منظور همان موقع نگرانی بازنشستگان تامین اجتماعی درباره موضوع همسانسازی را بیپاسخ نگذاشت. او در این باره به قانون بودجه استناد کرده است. در قانون بودجه ۱۴۰۳ پیشبینی شده که دولت ۱۳۰ هزار میلیارد تومان از بدهی خودش را به تامین اجتماعی برای این موضوع پرداخت کند تا همسانسازی اجرا شود. ظاهرا جلساتی نیز در باب همسانسازی حقوق بازنشستگان میان سازمان تامین اجتماعی و سازمان برنامه و بودجه در جریان است.
هرچند که هنوز خبری از اجرایی شدن آن وجود ندارد؛ اما آنچنان که دولتیها میگویند، آئیننامه اجرایی همسانسازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی در نوبت بررسی در هیات وزیران است تا با تصویب هیات وزیران اجرای این بند از قانون بودجه آغاز شود.
گفتنی است که اواخر آبا ماه سال گذشته حمیدرضا حاجی بابایی، رئیس کمیسیون برنامه مجلس اظهار کرد: کمیسیون تلفیق چند روز گذشته(آبان ۱۴۰۲) موضوع متناسب سازی حقوق بازنشستگان کشوری و لشکری را تعیین تکلیف کرد؛ اما موضوع بازنشستگان تامین اجتماعی لحاظ نشده بود و باید در این زمینه تعیین تکلیف میشد.
وی با اشاره به ماده ۱۲ برنامه ششم توسعه افزود: از این رو نمایندگان کمیسیون با تنفیذ این ماده در جریان جلسه امروز کمیسیون تلفیق موافقت کردند. این ماده تاکید دارد که دولت مکلف است بدهی خود را به سازمان تامین اجتماعی بپردازد و از قبال این موضوع تمام کسانی که تحت پوشش تامین اجتماعی هستند، حقوقشان همانند بازنشستگان کشوری و لشکری متناسب سازی شود.
حاجی بابایی تاکید کرد: کمیسیون تلفیق موضوع همسان سازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی را همانند بازنشستگان کشوری و لشکری در برنامه هفتم توسعه لحاظ کرد. بنابراین متناسبسازی حقوق مشمول بازنشستگان تامین اجتماعی هم انجام خواهد شد.
الزامی برای اجرای برنامه وجود ندارد
آبان ماه سال گذشته بود که مصوبه همسانسازی حقوق بازنشستگان در کمیسیون تلفیق مجلس بهتصویب رسید. مصوبه چالشیای که مدتها مورد بحث و بررسی قرار گرفته و حتی یکبار هم با هدف واقعی شدن درآمد بازنشستهها متناسب با شرایط اقتصادی و متناسب با افراد شاغل در کشور عملیاتی شد؛ اما بهدلیل آنچه تأمین منابع مالی عنوان شده، ناقص ماند. براساس آنچه گفته میشود اجرای کامل همسانسازی حقوق بازنشستگان رقمی افزون بر ۲۰۰ هزار میلیارد تومان نیاز دارد و این رقمی قابل توجه برای دولت است.
بهعقیده کارشناسان مشکل مصوبه این است که الزامی برای اجرای این برنامه وجود ندارد و در کشور ما باوجود اینکه دولتها در نوشتن برنامه نقش داشتند؛ اما در اجرا پایبندی لازم را ندارند و یا بهانههای مختلفی ازجمله تأمین منابع مالی را مطرح کرده و میکنند و دلیل اینکه قانون همسانسازی پیش از این اجرایی نشد هم این بود که یا دولتها نمیپذیرفتند یا اعتقادی نداشتند و یا منابع آن در بودجه سالانه دیده نشده بود.
کارشناسان مشکل اصلی در مسیر اجرایی شدن این قانون را تورم میدانند و تاکید دارند که تورم سالانه اجازه همسانسازی بهصورت یکباره را نمیدهد و چنانچه بخواهیم هرسال همسانسازی کنیم باید ارزیابی دقیقی درخصوص نرخ تورم داشته باشیم.
گفتنی است؛ منبع پرداخت همسان سازی بازنشستگان دولتی از مبلغ یک درصد ارزش افزوده بوده و منبع تامین پرداخت همسان سازی بازنشستگان کارگری تامین اجتماعی، مطالبات سازمان تامین اجتماعی از دولت و دیگر منابع، که تاکنون محقق نشده است.
نظر شما